Vauhtia ja vetovoimaa

Elämäntapana rekikoirat

Ruska-Laukan huskyohjelmista vastaa toimintaterapeuttimme ja koiravaljakko-oppaamme Mari. Marin Hidden Trail – kennelin koiravahvuuteen kuuluu parisenkymmentä huskya ja kolme paimenkoiraa. Osa ohjelmista toteutetaan tilallamme Ronivaarassa, ja pidemmät rekiretket koirien kotona Ritakorven Käpälämäellä, jonne on Kuusamon keskustasta ja Rukalta noin parinkymmenen minuutin matka.  

Huskyharrastusta – tai no, ennemminkin elämäntapaa – Mari on viettänyt vuodesta 2003, jolloin hän sai hankittua ensimmäisen siperianhuskynsa Vitin. Koiramäärä on sittemmin kasvanut ja elämäntapa vienyt mennessään. Intohimo valjakolla ajamiseen ja koirien treenaukseen on säilynyt ja jos mahdollista, vain kasvanut entisestään vuosien varrella. Mari on valmistunut Kannuksesta kennellinjalta vuonna 2006, jonka jälkeen hän on työskennellyt kaikkiaan reilut 10 vuotta koiravaljakko-oppaana omien koiriensa kanssa. Toimintaterapiassa ja muussa eläinavusteisessa kuntoutusta tukevassa työssä Marilla on työkavereina koiralaumasta australianpaimenkoira Halla, alaskanhusky Salka sekä shetlanninlammaskoira Tähti. Kaikki kolme ovat suorittaneet Koirat Kasvatus- ja Kuntoutustyössä Ry:n soveltuvuuskokeen ja Mari on käynyt yhdistyksen ammatillisen täydennyskoulutuksen (10 op) v. 2018.  

Talven taikaa huskyretkellä Ritakorvessa.

” Hyvin hoidetut, ystävälliset ja työintoiset koirat. Ihana tunnelma. 5 tähteä / 5 stars”

Jokainen koira on yksilö

Vaikka Marilla onkin iso lauma koiria, on hänelle erittäin tärkeää, että jokainen koira tulee kohdattua yksilönä. Kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja niiden hyödyntäminen ja tiedostaminen tekee koulutuksesta ja treenauksesta äärimmäisen mielenkiintoista. Toimiva, tasapainoinen lauma on sujuvan arjen tärkein tekijä, ja sen eteen hän on valmis tekemään paljon töitä. Koirat viettävätkin runsaasti aikaa juoksutarhassa yhdessä omistajansa kanssa hengaillen ja aina tarvittaessa myös yksilöllisesti erikseen työskennellen. 

Rekikoiraharrastajan vuosi alkaa syksyllä

Rekikoiraharrastajan vuodenkierto alkaa aina syksyllä, ensimmäisten pakkasöiden tienoilla. Silloin koirat päästään yleensä valjastamaan ensimmäisiä kertoja mönkijän eteen ja saadaan syystreenit käynnistettyä. Mönkijätreeniä kestää niin kauan kunnes pysyvä lumipeite saavuttaa Kuusamon, yleensä marraskuun alkupuolella, jonka jälkeen kulkuväline vaihtuu mönkijästä rekeen.  Koko syyskauden koirat treenaavat 3-5 kertaa viikossa; lepopäivinä koirat hengailevat ja verryttelevät päivittäin juoksutarhassa. Ensimmäiset asiakasretket reellä pystytään useimmiten toteuttamaan marraskuun lopulla, lumipeitteen vahvistuttua riittävästi. Treenit ja asiakasajelut rytmitetään vuodenkierron ja myös kilpailukalenterin mukaan. Marin ykkösvaljakko on kilpaillut viime vuodet koiravaljakkoajon keskimatkojen SM-tasolla, saavutuksena mm. SM-kulta vuodelta 2019 kuuden koiran luokassa ja EM-kisojen 6. sija Ruotsin Åsarnassa 2020. Kevättalvella kelit ovat usein kauneimmillaan ja urat parhaimmillaan, ja se onkin upeaa aikaa retkeilylle ja nuorten johtajakoirien kouluttamiselle. Kesäkuukaudet koirat viettävät taukoa fyysisestä treenistä ja keskitytään enemmän henkiseen aktivointiin ja virikkeistämiseen, uidaan ja läträtään rannassa sekä patikoidaan luonnossa. Elämäntapana koiravaljakkourheilu on kokonaisvaltainen ja kuten eläinten kanssa yleensäkin, tylsää päivää ei tässä hommassa pääse näkemään.