Ruska Laukan tallilla kesäleiriläisten puuhia hevosten kanssa Ruka-Kuusamossa

Ikivanhat tallitytöt leirillä

Ronivaarassa tapahtuu

Anne, Salla ja Inkeri osallistuivat 1.- 4.8.22 Ruska Laukassa hevos- ja koiratoimintaleirille, ja vuosikymmenet katosivat hetkessä tätien harteilta. Onnellisina lakaisimme tallikäytävää ja hellittelimme Marin huskypentuja – olimme taas 13-vuotiaita tallityttöjä.

Leiri oli erittäin mielenkiintoinen. Opimme paljon niin koirien kuin hevostenkin pienten liikkeiden lukemisesta ja oikea-aikaisesta palkkaamisesta. Marin ohjauksessa veimme muun muassa Pinjan, Viljamin ja Leevin tutustumaan hevosjalkapalloon. Oli hämmästyttävää nähdä, miten oikealla palkkaamisella saatiin aluksi arastellut Leevikin pukkaamaan palloa. Viljami osoittautui suorastaan lahjakkuudeksi. Sopimusneuvottelut liigaseurojen kanssa ovat meneillään. Myös Blökk suoriutuisi hyökkääjänä Pukin veroisesti.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa

Sannan ohjauksessa tutustuimme maastakäsittelyyn neliön muotoisessa picadero(?) – aitauksessa, josta Viljami tosin ensi töikseen karkasi menemällä aitapuomin ali.

Vapaan hevosen liikuttaminen vain oman kehon ja riimunarun avulla on vaikeaa ja hämmentävää mutta onnistuessaan todella palkitsevaa. Miten pieniä asioita hevonen lukeekaan ja miten suuri on ihmisen vaikutus – ihan kauhistuttaa kun ajattelee, millaisia keinoja talleilla on käytetty ja ehkä jossain käytetään vieläkin. Hevosen kielen huomioon ottava käsitteleminen ei ole kuitenkaan mitään lepertelyä. Se on ihmisen puolelta myös oman tilan ja paikan näyttämistä. Ehkä ilmaus ”lempeästi luja” kuvaisi oikeaa lähestymistapaa hyvin? Harjoituksen päätteeksi hevoskoululaiset Viljami ja Laku pääsivät välitunnille. Jos he olisivat ihmiskoululaisia, rehtorin kanslia taitaisi tulla tutuksi. Ei tahallisen ilkeyden vuoksi vaan siksi, että pojille nyt vain sattuu ja kaikkea keksitään.Saijan iloksi tuli tätien ratsastuksen ohjaaminen. Ratsastus jännitti, olihan esimerkiksi Annella edellisestä kerrasta 10 vuotta. Vastoin ennakkopelkoja pysyimme kutakuinkin kunnialla selässä, ja tehtävätkin alkoivat sujua pohkeenväistöä ja laukkakiemurauraa myöten. Helmin kanssa minun täytyy vielä hiukan hioa vastalaukkakaarretta.
Ruska Laukan monet eläimet – hevoset, koirat, kissat, lampaat ja kanat järjestivät kukin tavallaan niin hauskoja kuin liikuttaviakin hetkiä. Eläimillä on meille niin paljon opetettavaa, kunhan vain ymmärrämme ottaa sen vastaan. Lämmin kiitos kaikille leirimme antiin vaikuttaneille!

Ensi kesänä uudestaan!
Inkeri Hellström