omassa laumassa

Lajityypillistä elämää pihatoissa.

Ruska Laukan talli-, varuste-, kuivaus- ja muut toimintatilat Ruka-Kuusamossa

Koti pihatossa

Ronivaaran hyvinvoivat hevoset asuvat pihatoissa. Hevosten hyvinvointi ja oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen on meille tärkeää ja siksi annamme hevosille mahdollisuuden toteuttaa itseään ja elää mahdollisimman stressitöntä elämää laumassa, hevoskohtaiset erot huomioiden.

Pihapiirissä on neljä pihattoa ja hevosilla on isot pihatto- ja metsätarhat vuoden ympäri. Hevoset ulkoilevat laumassa, jossa saavat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Seesteiset laumat puuhailevat talvisin rinnepihatoissa, joissa on vaihtelevaa maastoa, metsää ja hiekkapohjaa.

Ruska Laukan tallilla yhdessä oloa – ja ateriointia Ruka-Kuusamossa

” Teidän hevoset on aina niin harmonisia rauhallisia puhaillessaan pihatossa. Näitä katselisi kyllästymättä, vaikka koko päivän.”

asiakas
Ruska Laukan tallilla kavereiden kanssa hengailua Ruka-Kuusamossa

Pihatot

Pihapiirissä on kaksi isoa pihattoa sekä kaksi pienempää pihattoa. Isommassa pihatossa hevosen asuvat alta 10 hevosen laumoissa, pienemmissä pihatoissa muutaman hevosen laumoissa esimerkiksi kantavat tammat, ponit ja orit.
Hevosia käsitellään ja hoidetaan päivittäin. Hevoset käyvät tallissa päivittäin syömässä väkirehut ja hoidettavana, siellä ne myös varustetaan töihin lähtiessä. Vapaana oleskelevat hevoset ovat aina innokkaita lähtemään töihin ja viettämään aikaa ihmisten kanssa.


Pihatoiden talvitarhat sijaitsevat etelä-rinteessä. Juoma- ja ruokintapaikat ovat etäällä toisistaan, joten hevoset liikkuvat luonnostaan. Ulkoalueet ja sisäpihatot siivotaan päivittäin, kuten tallitkin. Pihapiirissä on pihattojen lisäksi 3 isoa tarhaa.

Ruska Laukan tallilla yhdessä oloa – ja ateriointia Ruka-Kuusamossa

Ruokinta ja lepo

Talvipihatoiden pinta-ala on noin puolitoista hehtaaria. Tarhoissa on ruokintakumpu, jolla olevasta ruokintahäkistä kaikkien on hyvä syödä.

Hevosilla on aina laadukasta heinää ja olkea vapaasti saatavilla. Heinä tarjoillaan verkoista, josta hevoset syövät rauhassa omaan tahtiinsa ja heinän laatu ja hygienia pysyy hyvänä.
Valoisissa sisäpihatoissa on lämmitettävät juoma-automaatit. Kuivituksessa käytämme hyväksi todettua ratkaisua, joka houkuttelee hevosia köllähtämään patjalle. Pohjalla on turve-puruseos, päällä on talvella reilusti olkea. Alusta on jäätymätön, pehmeä ja eristävä.

Ruska Laukan tallilla kavereiden kanssa hengailua ja kesä laidunnan alkamisen riemua Ruka-Kuusamossa

Liikkuminen

Pihattotarhoissa on vaihtelevaa maastoa ja pohjia. Metsäosuus houkuttelee hevosia puuhailemaan ja seikkailemaan yhä uudestaan.
Pihattojen etuosa on päällystetty kivituhkalla ja hiekalla, osa tarhasta on nurmipeitteellä ja suuri osa tarhoista on metsätarhoja. Koska pihattoalue on tarpeeksi suuri, pohjat pysyvät hyvässä kunnossa.
Hevoslauma puuhailee pihattotarhassa ja metsissä talvisin. Kesäisin hevoset pääsevät metsä- ja peltolaitumille ja saavat nauttia laitumista ympäri vuorokauden laumassa.