Kuitupohja joustaa hevosen askeleen alla – ratsastaja kiittää

Ronivaarassa tapahtuu

Näyttää siltä kuin joku olisi silpunnut kentälle satoja paperinenäliinoja! Ei sentään, kysymys on jostain muuta. Ruska Laukan maneesin kentän pintahiekkaan on lisätty valkoista geokangaskuitua.  Siitä tykkäävät sekä hevosten nivelet, ratsastajat ja erityisesti henkilökunta!

Kuitupohja joustaa hevosen jokaisen askeleen alla – myös ratsastaja kiittää, kun hiekka ei ratise hampaissa.
Vaikka ulkona on vielä hyvät hiihtokelit, lämpimässä maneesissa on ollut jo pitkään T-paitakelit. Maneesin kentän pintahiekkaan lisätty kuitu ja kentälle muutaman kerran viikossa levitetty lumi luovat halliin ihanteelliset olosuhteet. Kentän pinta pysyy hiekkaan sekoitetun kuidun ansiosta pitkään kosteana ja pehmeänä. Keväisin maneesiin ajettu lumi viilentää ja kosteuttaa myös ilmaa, josta pohja taas imee kosteutta itseensä.

”Ratsastajat (ja henkilökunta) kiittelevät, että neljän ratsukon vilkkaan ratsastustunnin jälkeenkin silmälasit ovat ihan kirkkaat, eikä hampaissa ratise hiekka”, iloitsevat ratsastuksenohjaajat.

Ruska Laukan maastoreiteillä Kuusamossa on toukokuun alussa vielä talvi, mutta maneesissa on kesäkelit. Kevätaurinko lämmittää muovikatteisen maneesin päivän aikana ja kenttä on kuiva, mutta tänä keväänä ei pölise!

Henkilökunta ovat erityisesti mielissään kuidun huoltovälin pitenemisestä, häiritsevien urien muodostuminen on vähentynyt huomattavasti, vaikka maneesi on aika kovassa käytössä aamusta iltamyöhään. Pitävä pohja lisää myös asiakasturvallisuutta.

Kentän pintahiekkaan lisätty kuitu on geotekstiiliä, eli polyester- ja polypropyleenikangasta.  Valkoinen kuitu sitoo kosteutta eli vähentää hiekan pölyämistä, parantaa hevosen turvallisuutta ja yleistä liikkeen joustavuutta. Pinta on kuidun ansiosta vakaa, joustava ja liukumaton. Kimmoisuus minimoi tärähtelyä ja suojaa näin hevosen jalkojen niveliä ja nivelsiteitä.

Huoltamista kuitu vaatii vähän. Sitä voi lisätä milloin tahansa, se ei maadu, eikä kovetu.
Kuitu sopii sekä ulko- ja sisäkentille. 260 kilon paaleissa toimitettava kuitu on markkinoijan mukaan ympäristöystävällinen.

”Käyttökokemus on ollut erittäin hyvä, parempi kuin odotinkaan. Saattaapa saada kenttäkin ensikesänä valkoisen hunnun parantamaan pohjan kimmoisuutta, pitoa ja kosteudensitomisen ominaisuuksia”, miettii ääneen yrittäjä Sanna Kallunki.
Riina: teksti, kuvat ja video