Ruska Laukka talli, Ronivaaran työnäytön suorittaneet kuntoutuskoirat Ruka-Kuusamossa

Ronivaaran koiravoimat juhlii työkavereita

Ronivaarassa tapahtuu

Koiravoimilla on pitänyt kiirettä. On matkusteltu, tutustuttu uuteen työharjoittelijaan, suoritettu kokeita ja juhlittu valmistujaisia. Nuorisojaostoa edustava Lilli kävi nimittäin Kajaanissa suorittamassa Koirat Kasvatus- ja Kuntoutustyössä ry:n soveltuvuuskokeen, ja konkariosastolta Halla valmistui työnäytön kautta virallisesti kasvatus-kuntoutuskoiraksi.

Tällaisia merkittäviä saavutuksia on ilman muuta syytä juhlia! Eräänä toukokuisena päivänä Lilli ja Halla kutsuivat ystävänsä Selman ja Tähden juhliin. Juhlaväki sonnustautui tietenkin asiaankuuluvasti ja tarjolla oli maittava kakkubuffetti. Juhlaohjelmaksi oli valittu kaikkien lempparia, agilitya sekä ilman muuta myös vapaata leikkiä, josta asiaankuuluvasti otettiin ilo irti.

Onnea sankareille!

KATSO miten Ronivaarassa juhlittiin!

Soveltuvuuskokeessa koira todetaan soveltuvaksi vieraiden ihmisten kanssa työskentelyyn. Se ei saa osoittaa aggressiivisuutta tai arkuutta, ja sen pitää luontaisesti haluta hakeutua kontaktiin vieraiden ihmisten kanssa. Kokeessa testataan myös alusta-arkuutta, kulkemista erilaisissa paikoissa, häiriönsietoa ja suhtautumista vieraaseen koiraan. Merkiksi hyväksytystä soveltuvuuskokeesta koira saa yhdistyksen logolla olevan mustan huivin. Lilli suoritti kaikki osiot helposti häntä heiluen. Taisi olla koiran mielestä mukava retkipäivä yhdessä Lillin lempitädin kanssa 🙂

Soveltuvuuskokeen jälkeen koira saa virallisesti alkaa harjoitella työskentelyä asiakastilanteissa. Kuntoutuskoiran osaamista pidetään yllä säännöllisellä harjoittelulla yhdessä oman ohjaajan kanssa – vähän samaan tapaan kuin hevosiakin tulee läpiratsastaa ja kouluttaa eteenpäin. Sopivaksi katsomansa ajan jälkeen koiran ohjaaja voi ilmoittaa koiransa työnäyttöön, jolloin yhdistys lähettää tuomarit koirakon työpaikalle seuraamaan aitoa asiakastilannetta. Tilannetta varten kirjoitetaan yksityiskohtainen näyttösuunnitelma ja lopuksi suoritetaan vielä hallintakoe, jossa katsotaan erikseen koirakon yhteistyön sujuvuutta erilaisissa haastavissa, mutta useinkin kuntoutuskoirien työssä vastaantulevissa tilanteissa.

Hallan vahva osaaminen näkyi läpi näyttötilanteen, joka loppujen lopuksi ohjaajan ehkä lievästä jännityksestä huolimatta eteni erittäin sujuvasti ja suunnitelman mukaan. Koiran mielestä tilanne lienee ollut näitä ”just another day at the office”- päiviä, jolloin tavataan kivoja ihmisiä ja saa tehdä mahtavan mukavia tehtäviä. Lähetämme erittäin lämpimät kiitokset myös näyttötilanteeseen osallistuneelle ihanalle asiakkaallemme <3 Merkiksi suoritetusta työnäytöstä koira saa alkaa käyttää yhdistyksen logolla varustettua mustaa työliiviä.

Teksti Mari, Kuvat Riina