Ronivaaran tarina

Kumpparit, hevoset, perhe ja hyvä tahto.

Ruska Laukka talli Ruka-Kuusamossa lintuperspektiivistä katsottuna

muutettiin maalle ja kuinkas sitten kävikään

Ruska Laukan yrittäjät Sanna ja Harri Kallunki kuuluvat niihin, jotka toteuttavat unelmia ja unelmoivat isosti. Toimistotyön onttouteen väsynyt Sanna muutti puolisonsa Harrin kanssa maalle Kuusamon Ronivaaraan, vaihtoi korkkarit kumppareihin, vuonna 2006.

”Ajatus oli hankkia kaksi hevosta ja ratsastaa Harrin kanssa auringonlaskuun”, nauraa Sanna. Toisin kävi, tavallaan. Ydinperhe kasvoi, hevosia on parikymmentä ja kanssaratsastajia sitäkin enemmän. Hevostilasta tuli hevosten ja ihmisten hyvinvoinnin ja rinnakkaiselon edelläkävijä.

”Oma perhe ja lapset ovat saaneet kasvaa luonnon ja eläinten läsnäolon keskellä. Samalla tänne on kasvanut Ronivaaran perhe, jonka kaikki jäsenet eivät ole sukua toisilleen, mutta joka yhteisönä on niin vahva ja salliva kuin perhe parhaimmillaan voi olla.”

Ruska Laukassa toimintaa ohjaavat yhteisöllisyys, sallivuus, pyyteetön auttaminen, hyvä tahto ja opastaminen. Lähestymistapa on sama kaikissa kohtaamisissa olipa edessäsi hevonen, kana, lapsi tai aikuinen, puu tai suo.

”Ronivaara on nähnyt olemassaoloaikanaan monen lapsen ja nuoren löytävän itsensä ja kasvusuuntansa, monen aikuisen voimaantuvan ja monen eläimen alkavan voida paremmin. Olemme saaneet olla rinnallakulkijoita monenlaisissa tarinoissa ja nähneet miten voimakkaasti ja hoitavasti yhteisö, luontoympäristö ja eläimet vaikuttavat meihin kaikkiin.”

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa

”Tänne on kasvanut Ronivaaran perhe, jonka kaikki jäsenet eivät ole sukua toisilleen, mutta joka yhteisönä on niin vahva ja salliva kuin perhe parhaimmillaan voi olla.”

Sanna
Ruska Laukka tallin pihapiiristä kesä- ja talvikuvia Ruka-Kuusamossa

Kasvaakseen sellaiseksi kuin Ronivaaran tila ja Ruska Laukka nyt ovat on tarvittu sekä näkemystä että pitkäjänteistä työtä. Edelläkävijältä on kysytty myös rohkeutta. Kaukana Kuusamon Ronivaarassa on kuljettu alan kehityksen ytimeen.

”Kun pitkään puuhaa ja kehittää toimintaa yksikseen täällä susirajalla, tulee tehneeksi omat käytännöt ja standardit toiminnalle ja saattaa ajautua tietämättään edelläkävijäksi.”

Toimintaympäristö on siinä vaiheessa, että puitteet ja infra myös eläinavusteiselle toiminnalle ovat kunnossa. Viimeisten vuosien aikana Ronivaaran tila on ollut yhä enemmän esimerkkikohteena ja osallisena eläinten hyvinvointia ja eläinavusteista toimintaa kehittävissä hankkeissa. Laaja verkosto ja yhteisteistyö muiden toimijoiden kanssa on vahvistanut omaa toimintaa ja myös avannut silmiä oman toiminnan laajuudesta.

Ruska Laukka tallin pihapiiristä kesä- ja talvikuvia Ruka-Kuusamossa

”Sertfikaatit ja jäsenyydet ovat mieltä lämmittäviä, on mukava saada tunnustus tehdystä työstä. Nyt aika on kypsempi eläinten hyvinvointiin ja kohteluun liittyvien asioiden esiintuomiseen kuin vuosia sitten.”

Se, mitä Ronivaarassa on tehty, ei ole tullut helpolla. Ronivaarassa työnjako on selkeä: Sanna on visionääri ja suunnittelija, Harri taas suunnitelmien käytäntöönpanija ja positiivinen realisti, joka ei heti tyrmää uusia asioita. Pariskunnan vahvuudet ja työskentelytavat täydentävät toisiaan. Yhdessä suunnittelu ja työskentely on mielekästä, yhä edelleen 15:n vuoden jälkeenkin.

”Nyt on aika vakiinnuttaa toiminta ja keskittyä tekemään juuri Ronivaaran työtä, ihmisten auttamista ja hevospalveluja sekä matkailijoille sekä paikallisille. Seepra ei ehkä raidoistaan pääse, eli siinä sivussa kehittää ihan vähäsen…”, tunnustaa Sanna, joka kyllä tuntee itsensä.

Ruska Laukan tallilla Vintti kokoontumistila Ruka-Kuusamossa

Kovasta työstä huolimatta olen onnellinen, Sanna sanoo ja tiedostaa joka päivä, että Ronivaaralla on häneen hyvä vaikutus.

”Perusarvot ja ajatusmaailma ovat pysyneet samana, vaikka matkanvarrella on ollut monenlaisia kokemuksia. Olemme saaneet elää Ronivaarassa mielekästä ja merkityksellistä arkea. Täällä saamme olla omina itsenämme ja elää omille arvoille rehellisesti.”

Asiakkaiden hyvinvoinnin lisäksi keskiössä on työntekijöiden sekä yrittäjien hyvinvointi, jotta työskentely pysyy mielekkäänä. Näitä tukevia toimia yrityksessä on jo tehty ja jatkossa niihin kiinnittämään vielä lisää huomiota.

”Oman ja työhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi olen aloittanut työnohjaan opinnot, jotka on eräänlainen syväluotaava matka myös omaan itseensä. ”

Määrätietoisten kehittämisvuosien jälkeen Ronivaarassa nautittaan nyt saavutuksista ja tehdään hyvää työtä hyvinvoivassa yhteisössä.

” Eläinten voimaannuttava vaikutus on arjen luksusta. Siksi Ronivaara on edelleen Ronivaara. Voin tehdä pyytteettömästi työtä, jota rakastan. Olen kiitollinen, että matkanvarrelta on mukaan tullut uusia jäseniä Ronivaaran perheeseen ja työyhteisöön on saatu koulutettua huipputyyppeja arjen rinnallakulkijoiksi.”

Metsätarhat, aukeat pellot sekä yhdessä asuminen pihatoissa tukevat hevosten hyvinvointia Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa

”Täällä saamme olla omina itsenämme ja elää omille arvoille rehellisesti.”

Sanna