Ruska Laukka talli, Hyvinvointia luonnosta ja Eläimistä Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa

Tuntiratsastajakin voi tukea hevosen hyvinvointia – Esittelyssä karvakavereiden lihaksia hellivät laitteet ja varusteet

Ronivaarassa tapahtuu

Jokainen Ruska-Laukassa useammin kuin kerran vieraillut muistanee, missä tallin asukkaiden harjakorit sijaitsevat. Ne roikkuvat siististi riveittäin niin sanotun takakäytävän etuosassa. Harjojen paikka on pysynyt samana jo vuosia, mutta jokin aika sitten mustat metalliset harjakorit löysivät tiensä myös takakäytävän takaosaan. Kaiken lisäksi ilman harjoja!
Mitä käytävän takaosaan sijoitetuista koreista oikein löytyy? Entä mitä tarkoitusta varten ne on aseteltu tallin asiakkaiden kannalta helposti saataville? Tämän blogipostauksen luettuasi tiedät vastaukset.

Ruska-Laukan toiminnan arvopohjan perustana on yksilöllisyys. Tilan jokainen eläin – hevonen, koira, lammas, kana – on yksilö, jonka hyvinvoinnista Ruska-Laukan henkilökunta pyrkii parhaansa mukaan huolehtimaan.


Henkilökunnan lisäksi asiakkailla on oma tärkeä paikkansa tilan eläinten hyvinvoinnin turvaamisessa. Ruska-Laukan henkilökunta ohjaa ja opastaa asiakkaita eläinten eettiseen kohteluun, minkä lisäksi vakioasiakkaille järjestetään erilaisia valmennuksia ja koulutuksia.
Olosuhteisiinkin on panostettu paljon: Tilan eläimillä on mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen, puhtaaseen ja turvalliseen asuinpaikkaan, sekä tauotettuun, kohtuulliseen työskentelymäärään.

Ruska-Laukan hevosten hyvinvointia lisätään tätä nykyä myös eläinten lihaksia hellivien varusteiden ja laitteiden avulla. Ne sijaitsevat tekstin alussa mainituista takakäytävän takaosan harjakoreista. Erityisesti vakiokävijöiden ja tuntiratsastajien toivotaan tarttuvan tilaisuuteen hoitaa ratsujaan kyseisillä laitteilla ja varusteilla säännöllisesti.

Koreista löytyy pääsääntöisesti kahden eri periaatteen mukaan toimivia laitteita ja varusteita. W-Healing-tuotteiden teho perustuu niiden lämpöä heijastaviin ominaisuuksiin, kun taas Shivers-nimisessä hoitolaitteessa lihaksiin vaikutetaan värähtelytekniikalla.

Sekä W-Healing-tuotteita että Shivers-hoitolaitetta voi käyttää joko ennen hevosen liikuttamista tai liikunnan jälkeen. Niiden käyttö on turvallista ja helppoa, eikä epäonnistumisen vaaraa juuri ole. Muutamia faktoja on siitä huolimatta hyvä ottaa haltuun.
W-Healing-tuotteiden osalta Ruska-Laukan asiakkaiden käytössä ovat W-Healing Wrap -etujalan suojat (2 kpl), takajalan suojat (2 kpl), pintelinpatjat (2 kpl), selänlämmittäjä (1 kpl), ratsastusloimi (1 kpl) sekä useita hoitavia loimia. Shivers-laitteita tallilla on tällä hetkellä yksi kappale.

Hevosta hoitavan ihmisen näkökulmasta W-Healing-tuotteet toimivat kuten mitkä tahansa muutkin hevosvarusteet. Esimerkiksi suojat kiinnitetään tavallisten suojien tapaan, samoin loimet. Koska Ruska-Laukan hevoset ovat tottuneet W-Healing-tuotteisiin, voidaan niitä käyttää tarpeen mukaan jopa yön yli.

Shivers-laitteen käyttö onnistuu sekin ilman mittavaa perehdytystä. Laitetta voi käyttää samaan tapaan kuin tavallista harjaa, mutta Shivers on myös mahdollista kiinnittää hevoseen vyöllä. Tällöin sillä voi hoitaa pitkäkestoisesti yhtä ja samaa kohtaa. Kolmas vaihtoehto on antaa laitteella hevoselle rentouttava hieronta.

Hevosten lihaksia hellivästä tuotteesta – kuten mistä tahansa tuotteesta – saa tehoja irti vain säännöllisellä käytöllä. Laadukkainkaan varuste ei hyödytä ainoatakaan hevosta, jos se nököttää harjakorin pohjalla tai roikkuu loimitelineessä.

Ruska Laukan yrittäjän Sanna Kallungin mukaan lihasten toimintaa tukevien tuotteiden käytön hyötyjä tulisikin pitää jatkuvasti esillä.

Tuotteiden vaikutuksessa on yksi haaste: Vaikka meillä on näitä tuotteita ollut kauankin käytössä, ne unohtuvat kuitenkin helposti varustehuoneen kaappiin ja jäävät käyttämättä. – Ajattelimme, että jos ne ripustetaan paraatipaikalle talliin, käyttöaste pomppaa roimasti, Kallunki kertoo.Jos kaikesta huolimatta W-Healing-tuotteiden tai Shivers-laitteen käyttö joskus unohtuu, syytä paniikkiin ei ole. Ruska Laukan hevoset saavat osansa lihaksille hyvää tekevien tuotteiden vaikutuksista melkein kuin itsestään, onhan monella niistä käytössä keraamista kuitua tai lampaankarvaa sisältäviä satulahuopia.

Lisäksi tallilta löytyy erilaisia muita lampaankarvatuotteita sekä Back On Track -tuotemerkin tuotteita kuten este- ja koulusuojia sekä riimuja. Osalla hevosilla on myös omia mangneettia tai keraamisia kuituja sisältäviä kuivatus- tai alusloimia.

Sanna Kallungin mukaan kaikkien edellä mainittujen tuotteiden on havaittu vaikuttavan positiivisesti tallin hevosten lihasten toimintaan. Tuotteet ovat osoittautuneet toimiviksi sekä pihattohevosten lämmittämisessä että palautumisen tukemisessa etenkin talvisaikaan tai rasituksen jälkeen.