Metsätarhat, aukeat pellot sekä yhdessä asuminen pihatoissa tukevat hevosten hyvinvointia Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa

Vihreää voimaa

Ronivaarassa tapahtuu

Kerromme paljon eläintyökavereistamme, mutta välillä on hyvä pysähtyä hetki miettimään myös työskentely-ympäristöämme. Ronivaarassa luonto on lähellä. Hoidettu maatilaympäristö, laitumet, ympäröivä metsä vaaramaisemiseen sekä hoidetut kosteikkoalueet pienine puroineen ovat ihan yhtä paljon osa meitä, kuin eläintyökaverimmekin. Luonnon läheisyys rentouttaa, opettaa, antaa mahdollisuuksia kasvuun ja eheytymiseen.

Kosteikon kukkaloistoa

Laiduntavat hevoset ja lampaat huolehtivat osaltaan nykyisin jo uhanalaisiksikin käyneiden perinnebiotooppien, kuten metsälaiduntemme ja niittyjemme kasvuston monimuotoisuudesta. Ilman laiduntamista niityt alkavat rehevöityä ja kasvaa nopeasti umpeen, jolloin lajisto yksipuolistuu. Keskikesällä laidunalueilta löytyy upea kukkaloisto, joka edesauttaa myös ystäviämme pölyttäjä-pörriäisiä työssään.

Hevosia laitumella.

Metsälaitumet tarjoavat hyönteisille ja eritoten pölyttäjille runsaasti hyviä suojapaikkoja, viihtyvät siellä tosin myös moni metsäneläin ja runsas valikoima erilaisia lintujakin.

Metsälaidunta Ronivaarassa.

Ronivaaran omat, hoidetut kosteikot sekä kunnostettu puro ovat muodostuneet erityisesti lasten suosikeiksi. Kosteikon alueella on monenlaista elämää ja alueen ympäri kiertävällä luontopolulla pääsee tekemään hauskoja, moniaistillisia tehtäviä.

Puron varressa ollaan useasti istuskeltu ja uiteltu kaarnalaivoja, saatettu miettiä suuriakin asioita tai vain kuunneltu veden rauhoittavaa solinaa. Kosteikolla viihtyy myös niin vesilintuja kuin kahlaajiakin, monimuotoisesta pieneliöstöstä ja kasvistosta puhumattakaan.

Äänet päälle <3

Seikkailuretkillä purojen ja kosteikon maisemissa pääsee huomaamatta harjoittamaan motorisia taitoja (”kokeillaanpa, päästäänkö hyppäämään puunrungon yli? Entä voiko siihen kiivetä istumaan?”), toiminnan suunnittelua (”Miten pääsisimme puron ylitse? Mennäänkö suoraan vai kannattaako kiertää jostain?”), tasapainoa (puronvarren kivet ja silta ovat aivan erinomaisia tähän), yhteistyötä, itsensä ylittämistä ja monia muita taitoja. Tämähän on luonnon parkour-rata! , tuumasi eräs pikkuasiakas innostuneena muutama viikko takaperin. Onpa siellä myös kukkabongaustakin harrastettu.

Kannustamme asiakkaitamme, niin pieniä kuin suuria, aina kunnioittavaan luontosuhteeseen. Menemme metsään oppiaksemme ja kuunnellaksemme, ja metsän kuuluvat niin pienet öttiäiset kuin suuret metsäneläimetkin. Kastematojen ja muurahaisten elämän tutkailu niitä häiritsemättä voi olla äärimmäisen mielenkiintoista, ja erilaisista metsän elämästä kertovista tapahtumista herääviä suuriakin tunteita voidaan pureskella yhdessä, turvallisen ohjaajan kanssa.

Toisinaan kosteikolla saatetaan tavata myös tällaisia merihiiwiöitä.

Kukas se sieltä kurkistelee?

Tarkat silmät löytävät usein myös pienet yksityiskohdat ja hetkeen pysähtyminen palkitsee. Hoitamalla ympäristöämme, hoidamme paitsi luontoa, myös itseämme.