Eläinten hyvinvointi etusijalla

Eläinten hyvinvointi ja oikeus lajinmukaiseen käyttäytymiseen

Hyvinvointi keskiössä

Meille on tärkeää hevosten hyvinvointi, siksipä hevosemme asuvat pihatoissa ja saavat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Hyvinvoivat hevoset toimivat ja ovat arvokkaita myös asiakastyössä. Rauhallinen ja kotoisa pihapiiri tarjoaa hyvät puitteet monenlaiselle toiminnalle, perinteiselle hevosharrastamiselle, matkailupalveluille, voimaannuttavalle eläinavusteiselle toiminnalle, sosiaalipedagogiselle hevostoiverkminnalle ja Nepsy-valmennuksiselle. 

Hyödynnämme eläinten hyvinvoinnin arvioinnissa seuraavia järjestelmiä:
– Eläimen 3 oikeutta: Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta
– Eläimen 5 vapautta: Farm Animal Welfare Council
– Welfare quality-järjestelmä
– Oma eläinten hyvinvointisuunnitelma

Ruska Laukalla on Business Finlandin Suitanable Travel Finlandin merkki osoituksena vastuullisesta matkailupalvelujen tuottamisesta. Yritys on myös Suomenratsastajainliiton SRL:n hyväksymä talli.

Hyvinvoivat suomenhevoset

Hevoset ovat meille tärkeitä perheenjäseniä, joista tarinoita riittää. Hyvinvoivat hevosemme ovat turvallisia ja monipuoliseen työhönsä koulutettuja. Tutustu tarkemmin hevosiin valikon hevosvoimat-kohdasta.  Meille on tärkeää myös säilyttää suomalaisten alkuperäisrotujen ominaisuuksia. Meiltä löytyy myös suomenhevosissa harvinaisia värityksiä, joista kerromme mielellään lisää.

Ronivaarassa on hevosille laadittu hevosten terveydehuoltosuunnitelma, joka sisältää hevosten hyvinvoinista huolehtimisen, perushoidon, kausittaiset hoitotoimenpiteet, kengitysten ja eläinlääkäritoimenpiteiden suunnittelu ja mm. säännöllisen lihashuollon sekä varusteiden tarkistukset.

Hevosten työskentely ja työmäärät suunnitellaan hevoskohtaisesti, hevosilla on myös ihmisvapaata säännöllisesti sekä pitempiä jaksoja suunnitellusti.

Oikeus olla hevonen

Hevosilla on vapaa-ajallaan mahdollisuus toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä pihatoissa ja hevoslaumoissa asustaen. Hevosilla on pihatot vaihtelevassa maastossa, jossa ne saavat vaeltaa ja liikkua vapaasti erilaisilla pohjilla. Pihattoalueet puhdistetaan päivittäin koneellisesti.

Pihattotarhan oleskelualueet ja ruokintakummut ovat hiekkapohjaisella alueella, joista on hyvä näkyvyys sekä muihin pihatoihin, että pihapiiriin. Näin hevoset saavat tarkkailla ympäristöä. Pihattoaluetta on myös Ronivaaran rinteille metsä-alueilla, jossa hevosilla on vapaus liikkua talvisinkin n. 2-3 ha alueella. Kesäisin pihattotarhoista avataan pääsy laitumille ja perinnebiotoopeille sekä metsälaitumille, joita on yhteensä n 6 ha. Näillä alueilla hevosilla on mahdolisuus toteuttaa lajille tyypillistä tutkimista ja leikkimistä.

Hevoslaumoilla on omat pihatot, joissa hevoset saavat käydä levähtämässä, juomassa ja syömässä omaan tahtiin. Hevoset oleskelevat pienemmissä ryhmissä, joissa ne voivat tyydyttää läheisyyden ja hoivaamisen tarvetta ja saavat positiivisia tuntemuksia ja mm. oleskelemalla lähekkäin ja rapsuttelemalla toisiaan. Hevoset voivat halutessaan käydä levähtämässa päiväsaikaan pienissä porukoissa.

Hevoset kasvattavat lämpimän talvikarvan, ja hevosia loimitetaan tarpeen mukaan. Pääsääntöisesti hevoset ulkoilevat ilman loimia, sadekeleillä tai kosteana hevosia voidaan tarpeen mukaan loimittaa. Hevosilla on vapaa heinä ja lämmitettävät juoma-astiat. Näiden avulla hevoset voivat itse säädellä lämmöntuottamista ja ja säätelyä.

Ruska Laukka tallin pihapiiristä kesä- ja talvikuvia Ruka-Kuusamossa

HEVOSTEN KOULUTTAMINEN

Toiminnassamme korostamme hevosten hyvää kohtelua ja oikeutta lajinmukaiseen käyttäytymiseen. Hyvinvoivat hevoset kasvavat tasapainoisissa laumoissa. 
Koulutamme käytössämme olevat hevoset itse kyseiseen tehtävään positiivisesti vahvistaen ja hevosta kunnioittaen. Monipuoliset hevosemme ovat turvallisia, osaavia sekä tehtäviinsä hyvin koulutettuja. 
Ammattimainen henkilökunta tarjoaa pysyvyyttä, ylläpitää hevosten taitoja ja kouluttaa myös aktiivisesti uusia taitoja hevosia.

Teemme yhteistyötä hevosten kouluttamisessa ja valmentamisessa Maria Fraser-Baggströminkanssa, tutustu: Dressage Rider And Trainer | Maria Fraser_Baggström | Finland sekä Anna Kilpeläisenkanssa, tutustu: Anna Kilpeläinen – PedaEquest ® | Pedagogy, Equestrian, Animal Training (annakilpelainen.com).

Eläinten hyvinvoinnin mittarit

Hyödynnämme eläinten hyvinvoinnin arvioinnissa ja seurannassa seuraavia järjestelmiä:


– Eläimen 3 oikeutta: Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta
– Eläimen 5 vapautta: Farm Animal Welfare Council
– Welfare quality-järjestelmä
– Oma eläinten hyvinvointisuunnitelma